Available Until 10/19/2022

How to Conduct and Publish Systematic Reviews and Meta-Analyses*

For more information or to schedule this course, please contact Jeff Huber at huberj@ada.org

The purpose of this interactive workshop is to arm clinicians and researchers with the skills they need to better understand primary studies and the principles of the systematic review methodology—skills that will make it possible to effectively conduct and publish high-quality systematic reviews of therapeutic interventions.

Resource URLhttps://ebd.ada.org/en/education/courses/systematic-reviews

This course is approved for Level II of the Systematic Review Services Specialization, which launches in 2023.

Learning Objectives

At the end of this course, participants will be able to:

  • Understand the importance of evidence summaries.
  • Understand the methodology for conducting systematic reviews.
  • Participate and interact with a librarian in the creation of search strategies.
  • Create a research question and define outcomes for a review.
  • Use software to conduct screening, data extraction, and analysis.
  • Assess risk of bias of randomized controlled trials.
  • Implement meta-analytic techniques and interpret main summary estimates.
  • Use the GRADE approach to assess the quality of evidence.
  • Understand how to effectively structure a manuscript.
  • Understand how journal editors prioritize scientific articles.
  • Appropriately respond to peer review comments.
  • Avoid typical mistakes researchers make when reporting their findings.
  • Consider the application of research in clinical scenarios.

Agenda

Day 1 – Thursday, November 11, 2021
10:00 AM Welcome 15 min Alonso Carrasco-Labra
10:15 AM Lecture: “Introduction: systematic reviews and meta-analysis” 45 min Alonso Carrasco-Labra
11:00 AM Break 10 min
11:10 AM Lecture: “Research questions and selection criteria in systematic reviews of interventions” 20 min Sarah Pahlke
11:30 PM Homework: “Writing a PICO question and defining patient-important outcomes” 15 min Sarah Pahlke
11:45 PM Break 30 min
12:15 PM Lecture: “Principles of searching for primary studies for a systematic review” 45 min Kelly O’Brien
1:00 PM Homework assignment / Q&A 15 min Kelly O’Brien
1:15 PM Break 10 min
1:25 PM Lecture: “Selecting primary studies to include in systematic reviews” 30 min Lauren Pilcher
1:55 PM Lecture: “Risk of bias in randomized controlled trials” 45 min Malavika Tampi
2:40 PM Homework: “Assessing risk of bias using the Cochrane 2.0 RoB tool” 10 min Alonso Carrasco-Labra
2:50 PM Wrap-up 10 min Alonso Carrasco-Labra
3 PM Work on your own 120 min
5 PM Office hours 45 min

Day 2 – Friday, November 12, 2021
10 AM Day 1 Review 15 min Alonso Carrasco-Labra
10:15 AM Lecture: “Data collection” and Q&A 30 min Lauren Pilcher
10:45 AM Homework: “Data extraction form” 10 min Lauren Pilcher
10:55 AM Break 10 min
11:05 AM Lecture: “Introduction to meta-analysis” and “Forest and funnel plots” 60 min Olivia Urquhart and Cameron Estrich
12:05 AM Homework: “Creating a forest and funnel plot using RevMan5” 10 min Olivia Urquhart
12:15 PM Break 30 min
12:45 PM Lecture: “The GRADE approach to assess the certainty of the evidence” 30 min Malavika Tampi
1:15 PM Hands-on activity: “Assessing the certainty of the evidence” 45 min Malavika Tampi
2:00 PM Break 15 min
2:05 PM Lecture: The editorial perspective on systematic reviews and meta-analysis 40 min Tim Wright
2:45 PM Q&A 10 min Tim Wright
2:55 PM Wrap-up 5 min Alonso Carrasco-Labra
3 PM Work on your own 120 min
5 PM Office hours 45 min

Day 3 – Saturday, November 13, 2021
10 AM Day 2 review 15 min Alonso Carrasco-Labra
10:15 AM Hands-on activity: “Using GRADEpro to develop Summary-of-Findings tables” 60 min Alonso Carrasco-Labra
11:15 AM Break 15 min
11:30 AM Lecture: “Review results interpretation and formulating conclusions” 30 min Alonso Carrasco-Labra
Noon Course wrap-up 30 min Alonso Carrasco-Labra
12:30 PM End

MLA CE Credits: 11